2010. december 7., kedd

A graffiti néha mégis barbarizmus

Ezt a firkát a fogaskerekű hegyvidéki végállomásán találtam. Nyílván arra utal, hogy a zsidóknak a szemeteskukában van a helye. Nagy kérdés, hogy ezt Magyarországon miért kellett angolul írni? Vajon mit akart kifejezni az angolságával a firkáló? Vajon hány éves lehet az személy, aki ilyet ír egy szemetesre? Milyen nemű? Pillanatnyi indulat lehetett benne vagy egy megszilárdult nézetét fejezte ki? Kit akart ezzel provokálni? Sejti-e, hogy milyen érzéseket kelt ez az arra járókban? Tudja, hogy túristák is járnak arra? És, hogy Rendőrtiszti Főiskolások? A főiskolán egyébként külföldiek is tanulnak. Mit tanulhatunk ebből a firkából? Mit kell és mit lehet felfognunk belőle? Mit kell tennünk a jelenség ellen? Milyen társadalmi erő bújik meg a jelenség mögött? Vajon mit szólna a firkáló családja ehhez a tetthez?  

2 megjegyzés:

  1. Csak sorjában: Az angol manapság divatnyelv lett a fiatalság berkein belül.
    Nem értik, tán fel sem fogják, mit mondanak/írnak, hisz még túl fiatalok hozzá.
    Az pedig, hogy mások is látják, olvassák a nagy művet? Azért csinálják!
    Tapasztalatom szerint pedig a mai magyar rendőr inkább elfut a problémák elől, meg sem látva azt, beleértve a RtF hallgatóit is. Ennek leginkább a szervezet szerveződése az oka. Pl.: egy objektumőrzésre felállított őr (rendőr) nem hagyhatja el felállítási helyét, még akkor sem, ha gyilkolnak valakit két házzal odébb, az utcán. Mert akkor büntetik.

    VálaszTörlés
  2. Bocsánat, a lényeg lemaradt!
    A firka mögött álló társadalmi erőt én kollektív butaságnak nevezném, hiszen remélhetőleg nem lehet reálisan vádolni egy vallási csoportot mindazzal, amit rájuk kennek. Mit tanulhatunk a firkából? A magyar politika harca kezd kiterjedni a köznépre, elsősorban a fogékonyabb fiatalságra. Nem biztos, hogy nem szándékosan.

    VálaszTörlés