2011. január 3., hétfő

Hiphop klipek a 80-as végéről és a 90-es elejéről, és a graffiti

Valamiért a kilencvenes évek, klasszikusnak mondható hiphop klipjeiben szimbolikus módon tűnik fel a falfirka.




Cypress Hill: Insane In The Brain. Hatalmas sláger volt 1993-ban. A képen egy belső graffitit láthatunk, ami egy klub falait díszíti.   




Naughty By Nature: Hip Hop Hurray.  Hatalmas sláger volt 1993-ban, talán a banda második nagy eresztése az OPP után. A tagok mögött az együttes harmadik lemezére utaló falfirka.




NWA: Straight Outta Compton. Ezt a számot csak 2010-ben ismertem meg, - holott 88-ban jelent meg, és a kilencvenes években vált ikonikussá, - de azonnal beitta magát a fülembe, amikor rábukkantam a geng-irodalom kapcsán. A szám is arról szól, hogy a copmtoni gengek ellen külön rendőri egység jött létre. Dr Dre látható a képen, mögötte a CPT felirat két betűje a "PT". A CPT ez esetben nem az Európa Tanács Kínzás Elleni Bizottságát jelenti. 




Salt N Pepa: Shoop. Szintén hatalmas sláger volt 1993-ban. A Salt N Pepa talán minden idők legsikeresebb női hiphop formációja, és a szám is a nőiesség harsány kinyilvánításáról szól. Sajnos nem tudom az MC nevét a képen, pedig ő nyomja a végső verse-t. Mögötte hullámlemezen olvasható falfirka.  




Korábban hatalmas kedvencem volt a Suicidal Tendencies. A képen Mike Muir beszél arról, hogy a Possessed To Skate c. számnak köszönheti a zenekar a nagyobb népszerűségét. A számban természetesen a deszkáké a főszerep, de nagyon hangsúlyos a firkálás is, hiszen a tini önmagát alakító Muir szobáját a társai össze-vissza tegelik. A zenekar besorolása nehéz, akár funk metal is lehet, crossover vagy punk, vagy speed metal, de a deszkások, sőt a geng idolokat keresők is meríthetnek a ST zenei és szövegvilágából. A szám maga 1987-ben jelent meg, és a hozzá forgatott klip elvileg egy film részlete volt, amiben a nagy pszichedelikus drog-guru Timothy Leary is szerepelt volna!




Vanilla Ice: Ice Ice Baby. Ez az a szám, amiben olyan sor is található, hogy "kapcsold le a lámpát, én majd izzok...", de egyébként egy gengharcról szól. Igazi klasszikus 1990-ből. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése