2011. szeptember 25., vasárnap

Chino: brutális, etnikai alapú börtönlázadás Kaliforniában, 2009. 08. 08.

Schwarzenegger ex-kormányfő nézi a lázadás utáni állapotot. (fotó: SCPR)
Insidesocal. A cikk szerint a falakat street gang falfikák és horogkeresztek borították. A cikk több mint kétéves, de mégis jól illusztrálja, hogy a kaliforniai börtönrendszert jogos kritikák érik.
CNN. 80 őr harcolt a lázadók ellen. A harc este nyolckor tört ki, és csak reggel hétre sikerült felszámolni. Könnygázt alkalmaztak, a börtönt ki kellett üríteni. 250-en sebesültek meg, 55 főt kórházba kellett szállítani. Egy őr sem sebesült meg.
SCPR. Részletes beszámoló, képek és fogvatartotti levelek a lázadásról.
Youtube videó az etnikai helyzetről és a nagy kaliforniai zárásról. A börtön 1941-ben épült, állítólag nagyon elöregedett. Ha a hazai vagy az európai viszonyokat nézzük (a börtönök többsége jóval idősebb, 1900 táján épült), akkor nem lehet igaz, hogy csak a börtönépítészet okozza a gondokat. A lázadás során afró és latino genegk között tört ki a harc.
Wikipédia. Ebben a börtönben játszódott az Amerikai História X című film.  

2 megjegyzés:

  1. Ha mást nem is, azt megállapíthatjuk, hogy nagyon jó kontrollkörülményeket tudott a börtön biztosítani a fogvatartók számára, ha képesek voltak olyan mértékű kárt okozni a fogvatartottakban, és mindezt úgy, hogy az ellenoldalnak esélye sem volt viszonozni. (Finom utalás a szituációs bűnmegelőzés egyes technikáira.)

    VálaszTörlés