2011. szeptember 25., vasárnap

Li Hao: Hat nő egy kínai ex-tűzoltó szexbörtönében - általános börtöntanulságok

A képen a "bunkert" a "sex jail" szóval jelölik, azaz implikálják a börtönnel való hasonlatosságot. 
Az államrendszerek által fenttartott valódi börtönökre azonban ez a tudatosság csak nagyon ritkán terjed ki. 
(Kép: Mailonline)
Mailonline cikk, képekkel. Érdekesek a kommentek is. Egy hozzászóló nem érti, hogy a nők miért nem győzték le együttes erővel a kínai férfit.Erre talán a terror lényege lehetséges a válasz: az áldozat akaratának teljes megbénítása. A Josef Fritzl ügyben is felvetettem már, hogy a börtönökben is így senyvednek az emberek, és az nem nagyon érdekel senkit, sőt azt mondják, hogy bűnhődjenek csak. Nem is kifejezetten az "átlagrabra" gondolok, hanem azokra, akiket kínoznak és megaláznak a rabtársaik. Egyszer azt is elmondtam egy fórumon, hogy akkor lennék igazán büszke, ha az Andrássy úton a börtönben sínylődő szexrabszolgák jogaiért is lenne egyszer felvonulás.
JakartaGlobe. Az elkövető, Li Hao, két nőt megölt, és abban a helyiségben ásta el őket, ahol a többieket fogvatartotta. Az egyik nő úgy halt meg, hogy Li és a többi nő ölte meg. A helyiségekben nem volt vécé, ezért a nők oda ürítettek, ahol ettek és aludtak. Itt ismét érdemes megjegyezni, hogy ez minden börtönben ugyanígy megy, ahol a vécé nincs elválasztva a lakótértől a zárkákban. Persze az nagyon kivételes a börtönökben, hogy a halott teste is egy légtérben legyen a fogvatartottakkal, de ez a börtönlázadások során nem ritka esemény. Az a gondolat merül még fel bennem, hogy a fogoly nők előélete milyen lehetett, hogy egy represszív államban el lehetett őket csábítani, meg lehetett őket erőszakolni, és prostituáltként dolgoztatni. Mit kellett ezeknek a nőknek (a legfiatalabb 16 éves volt), kiállniuk és átélniük, amíg idáig jutottak? Szinte biztos vagyok benne, hogy az életükben ez volt a legszörnyűbb élményük, de ezt megközelítő szörnyűségek is törénhettek velük korábban.
Valamilyen szempontból nem tartom reálisnak azt sem, hogy Li Hao csak ezt a bűncselekményt követte volna el. Bizonyára volt a dolognak előzménye, hogy idáig merészkedett. Az egyik újságcikk írja, hogy a Li Hao-t a munkahelyén rendes embernek tartották, azonban nem szeretett részt venni közösségi rendezvényeken. Ebből a szempontból hasonlít a Green River sorozatgyilkosra. Meg lennék lepve, ha kiderülne, hogy Li Hao-nak nem volt korábbi áldozata.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése