2011. december 11., vasárnap

Firka a 124-es buszon


Csak a lenti címkéket hadd magyarázzam meg:

1. Graffiti: szemmel láthatólag fiatalok írták ezt az üzenetet a busz belső oldalára filctollal. Nem alkoholossal, mert a felirat el van maszatolódva, tehát nem tapasztalt firkászok. 
2. Náci: a [c]sicska vagy a [g]eci kifejezés egyértelműen arra utal, hogy alkotók lenéznek egy népcsoportot. Azonban ez a véleményalkotás reakció a másik oldal rasszizmusára. A fiatalok arra gondolnak, hogy akkor menők, ha ilyen nézeteket hangoztatnak.
3. Geng: a név említése (Szandy) egyértelműen azt jelenti, hogy valaki részese egy csoportnak, amely közösen  visz véghez valamit, itt éppen a vandál rongálást. Ugyanilyen a többségi társadlommal való szembeszegülés is.
4. Kriminológia: rongálás és garázdaság szintjén megjelent a roma identitású szabálysértés. Persze ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy van cigánybűnözés. Inkább az előítéletes gondolkodás önbeteljesítő jóslat jellegével szembesülünk.
5. A börtönben is nagyon hasonló magyarellenes falfirkákat lehet találni. Az a kérdés, hogy mennyiben hasonlít a börtön közege a 124-es buszhoz? Gyors válaszok:
- lepukkantság,
- nélkülözés,
- tétlenség,
- exkluzív szegregáció.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése