2010. szeptember 4., szombat

Mentális betegségek és az agyműködés

1. A mentális betegségek agyi elváltozásnak köszönhetők.
2. A pszichoterápia és a pszichiátria kezeli ezeket. A pszichológiai eszközök szelídebbek, és lassúak; míg a pszichiátria, a gyógyszerezés, gyors, de nagyon sok mellékhatással jár.
3. Az agy szkennelése segít annak eldöntésében, hogy a pszichológiai vagy a pszichiátriai beavatkozás lehet az adott egyénnél hatékonyabb.


Sokat halottam a kognitív behavior terápiáról (CBT), ami a tévesen beidegződött (overlearning) gondolatok, szokások és cselekvések újraformálását jelenti, talk-therapy jelleggel. A talk-therapy a gyógyszeres kezelés mellőzését jelenti. A CBT Greg Siegle szerint az emberek hatvan százalékánál hatásos, a többieknél gyógyszerre vagy másra, vagy kombinációkra lenne szükség. Az egész attól függ, hogy mit mond az agy szkennelése, az MRI. Az MRI segítségével meg lehet állapítani, hogy melyik agyterület aktív, vagy passzív egy adott környezetben.
Ebben az 52 perces zseniális videóban Stefan Molyneux filozófus beszélget Greg Siegle-vel. Azt mondja Siegle, hogy az amygdala túlműködése felelős a legtöbb mentális betegségért, de a prefrontális lebeny alulműködése is rájátszik a dologra. Siegle számítógépen modellezte a mentális betegségeket, mint a depressziót (erről a szól a film fele), az idegességet (anxiety), a schizofréniát és az autizmust.
Az autizmussal kapcsolatban a videóban Siegle egy zseniális kutatásról számol be. Annyira bonyolult, hogy itt nem írom le, csak a címszavakat:
autizmus, szemkontaktus, ragadozók, amygdala, temporális lebeny, hanginger, gátlás.

Hihetetlen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése