2010. november 24., szerda

Tanulságos képek az együttlétről: A valóság Magyarországon és Londonban

A fényképet Londonban, a Temze partján készítettem 2010 nyarán. A képen jól látható a SKATE felirat, azaz a város üzemeltetői jelölték ki a helyet arra, hogy ott a fiatalok gördeszkázzanak. Látszik az is, hogy a helyen legál falfirkák vannak.

A kriminológusok vizsgálják az ún. intersticiális teret, ahol a tizenéves fiatalok együtt vannak, csoportba tömörülnek, és valamilyen aktivitást végeznek. Az idősebb generációk ezeket a tevékenységeket a leggyakrabban rongálásnak vélik (pl. graffiti vagy gördeszkázás). A videó címe "Reakciók", sajátos szemszögből mutatja be, hogy hogyan űzik el a tiniket a gördeszkázásra alkalmas helyekről.
Az intersticiális térnek övezetei vannak, és valóban benne fogaltatnak a bűncselekmények helyszínei is, azonban nem olyan gyakran, ahogy azt véljük. A legtöbb erőszakos vagy életellenes bűncselekmény ugyanis családon belül vagy hivatalos közösségen belül (pl. iskola, laktanya) történik, nem az intersticiális térben, ahol inkább a rablás, a garázdaság vagy a drogozás gyakoribb, de mégsem jellemző.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése