2011. május 26., csütörtök

Lost/világvallások/világeszmék

Most ez a blog lefogyott megint a gondolatok vázlatos gyűjtögetésére. Most éppen a Lost sorozatról jutott eszembe valami.

Tegnap néztem meg a legutolsó részt, amiben talán kiderült, hogy mi is a megoldás. Nem is ez a lényeg, hanem az ablak a templomban, ahol Jack és az apja beszélgetnek a végső jelenet előtt. Az ablakon a világvallások szimbólumai: hinduizmus, budhizmus, iszlám, kereszténység, sitnoizmus, judaizmus, ha jól emlékszem.
Vagy tíz éve annak már, hogy Bencének mondtam, hogy a világvallások éppen azért világvallások, mert a nyomaik jelen vannak az egész világon, a hétköznapjainkra olyan kulturális nyomást gyakorolnak, hogy nem tudunk nélkülük létezni, az identitásunknak ezek nélkül nincsen értelme, nem tudnánk magunkat meghatározni ezek nélkül.
És lám, ma lehajlás közben, amikor ismét felfedeztem a medencei légzést, az agyamban is keletkezett valami. Arra gondoltam, hogy talán világvallásokhoz hasonlóan vannak világeszmék is. és ezek is éppen úgy benne vannak a szelfünkben, és senki soha nem tud megszabadulni tőlük. Ezek az eszmék talán a politikai eszmékkel egyenlőek, azaz azzal, hogy az emberek a közösségi döntéshozatal során melyik póluson állnak, hová sorolják be magukat. A konzervativizmus és a liberalizmus mindenképpen ide tartozik, de lehet hogy a "szélsőséges" gondolkodások is, a nacionalizmus és a kommunizmus, valamint a zöld gondolkodás és talán a feminizmus. Nem tudom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése