2011. augusztus 3., szerda

Az Oktogon bolygók

A Neptunusz pályájára állított Narayana műhold a Szigma Oktogon rendszerben két exobolygót fedezett fel 2019 május 10-én. Mindkettő bolygó kőzetből áll, azaz nem Jupiterszerű gázbolygók. További érdekesség, hogy mindkét bolygón "földrészszerű" tektonikai képletek figyelhetők meg.

Az SO01 kódnevű földszerű bolygón légköri tevékenység, azaz a mi északi fényünkhöz hasonló, hatalmas elektromágneses vihar villódzik az "óceán" felett. Érdemes a bolygó valószínűleg teljesen jéggel borított felszínét jobban megfigyelni. A kép közepén egy Afrika alakú képződmény látható, és ettől az objektumtól jobbra egy kisebb folt, ami arra emlékeztet, amikor a földi geológiai őskorban az India szubkontinens Ázsia felé vándorolt, és az ütközés után létrehozta bolygónk legmagasabb hegyvonulatát, a Himalayat. A jobb hemiszféra szélén pedig érdekes módon egy Ausztrália szerű objektumot figyelhetünk meg. A fenti képen megfigyelhető a "Mediterraneum" is. A tudósok egyelőre értetlenül állnak a kérdés előtt, hogy az SO01 felszíne vajon miért hasonlít a földi felszín morfológiájához.
A bolygó mögött húzodó hatalmas plazmasáv okozza az erős elektromágneses vihart a bolygó légkörében. A 140 fényévnyi távolságban lévő plazmasávot egy gigantikus féreglyuktölcsér szeli ketté. A tölcsér két oldalán feltehetően óriás feketelyukak lehetnek.

A szintén az SO rendszerben található SO02 kódbevű bolygó nagyban hasonlít a fentebb leírt testvéréhez, és légköri elektromágneses viharok is megfigyelhetők rajta. Érdekes, hogy a kép közepén lévő objektumok szintén földrészekhez hasonlítanak. A bolygó mögött látható vörös színű köd a fentebb leírt plazmasáv déli vége. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése