2011. augusztus 18., csütörtök

Egy további Borsnyák téri geng leírása

3. A biztonságiak

A közbintonság privatizálása érdekes kriminológiai kérdés. Vajon meddig mehetünk el a közterületek védelmében? Vajon meddig terjed az önkormányzat közterület felügyeleti joga?  A Bosnyák tér, mint korábban írtam, igencsak fertőzött területnek számit a csoportos tengők-lengők szempontjából. Ennek azonban, úgy tűnik, az időjárás is függvénye.
Azt vettem észre, hogy az önkormányzati biztonságiak (Kerületi Polgárőrség), télen nem voltak jelen; nyáron azonban csoportosan mászkálnak a téren. Ezzel szemben télen több kriminális életvitelű csoport teng-leng a téren, és a biztonságiaknak nyoma sincsen.
Négy-öt világoskék - a rendőregyenruhára kifejezetten emlékeztető - ingben lévő fiatalember, szorosra zárt "alakzatban" portyázott a villamosmegállók között (62-es és 3-as). Az egyenruha láthatólag olcsóbb anyagból készült, konfekcióméretben. A portyázók viszonylag vékonyak voltak, nem olyanok, mint BKV elhízott biztonsági őrei.
Minden bizonnyal van a biztonsági őr szakmában is egyfajta hierarchia. Biztos vagyok benne például, hogy pl. a Sziget rendezvényen való munka például a legmenőbb, egy közepes cégnél, mondjuk egy nyugdíjas otthont védeni, annyira már nem oké, állami vállalatnál biztonsági őrnek lenni viszont a legalacsonyabb szintű.
A társadalom maga egyfajta szociális funkciót is ellát, amikor kitermeli a biztonsági őrök foglalkoztatásának struktúráját. Ezek az emberek máshol képtelenek lennének elhelyezkedni (kivéve persze a rendezvénybiztosítókat, akik tényleg pengék), és valahogyan kordában kellene tartani őket.
Azok sorsa lehet szomorú, akik mondjuk elvégeznek egy gimnáziumot, nem tudnak tovább tanulni, és fiatalon belekerülnek ebbe a szerkezetbe. Nekik detrimentálódni kell (le kell romlaniuk) a szerepük követelte szintig. Azt hiszem, ilyen fiatalokat láttam a Bosnyák téren.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése