2009. szeptember 30., szerda

Bukta - olyan vagyok, mint egy szex offender???

A tanár szerdán a szexuális bűnelkövetőkről beszél a tanítványainak. Felmerült az a kérdés is, hogy vajon a szexuális bűnelkövetők mivel indokolják a tettüket. Ezt számos tudományos kutatás vizsgálja, és talán a leggyakoribb válasz az szokott lenni, hogy az áldozatok viselkedése és öltözéke provokálja az elkövetőket.
A tanár csütörtökön ugyanabban a tanulói csoportban felteszi a következő kérdést:
"A börtönökben olyan bűnismétlő szexuális bűnelkövető van a legtöbb, aki a kiskorúak sérelmére követi el a bűncselekményét. Szerintetek miért van ez?"
"Azért van, mert a fiatalok egyre kihívóbban öltözködnek." - hangzik a válasz egy olyan diáktól, aki az előző órán, szerdán nem volt jelen.

Tanulságok

1. A fiatalok kihívó öltözködésének szankcionálása hasonlít az F-skála 7. és 11. kérdéseire, ami eleve érdekes. A skála 13. kérdése meg éppen a szexuális bűnelkövetők szigorú büntetéséről szól. A diákjaim nagyon hevesen kiálltak azért, hogy a büntetésük súlyos legyen. Érdekes viszont mégis a korábban hiányzó diák által adott válasz.
2. A börtönben lévő szexuális bűnelkövetők védekezése egy rendkívül suta kognitív disszonancia redukció csupán. Azonban a diák válasza egy leplezett attitűd előbukkanása. Hiszen a csoportban feltehetőleg másnak is volt hasoló véleménye, de ők csendben maradtak, mert még emlékeztek az előző órára. Az 1-es tanulság fényében a diák válasza meglehetősen disszonáns. Ennek az oka nyílván a lehető legrosszabb önismeret.
3. Érdekes az is, hogy a kérdés nem arra irányult, hogy miért követnek el szexuális bűncselekményt az emberek, hanem arra, hogy vajon a bűnismétlő szexuális bűnelkövetők miért éppen a kiskorúakra specializálódnak. (Ennek egyik oka talán az lehet, hogy a börtönben még inkább megerősödnek a késztetéseik, azaz a börtön "rátesz még egy lapáttal".) A diák mégis ugyanúgy válaszolt, ahogy a szexuális bűnelkövetők, sőt a fiatalokkal kapcsolatban. Az attitűd annak ellenére előjött a diákból, hogy provokáltam volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése