2009. október 13., kedd

Kurucok

Egy eszme köré szerveződő csoport akkor válik mozgalommá, ha a tagjai attitűdjeikben azonosak olyan lényegi topikok irányában, mint a történelmi múlt értelmezése, az etnikai jellegű értékorientáció, és ugyanígy a más etnikumok ellen irányuló előítélet és így tovább. Az etnikumot itt nem is népcsoportra kell érteni, hanem inkább a "megszállóknak" és a "helyben lévőknek", avagy "uralkodóknak" és "elnyomottaknak" nemzetiségi vagy kisebbségi alapon nehezen körülírható csoportjaira kell gondolni.
A mozgalom ugyanakkor nemzetalkotó erő. Aki a nemzetalkotó erők létjogosultságát vagy legitimitását tagadja vagy támadja, rossz úton jár. Számos mozgalom nézeteit és eszméit történelmi tények támasztják alá.
A történelmi identitás-keresés azaz a gyökerekhez való eszmei visszatérés eredményezheti a nacionalista mozgalmak ideológiai alapját.
Aki tehát a kurucság szellemisét tagadja vagy támadja, éppen olyan, mint az, aki a cigány kisebbséget diszkriminálja.
Nem lehetséges ezért, és nem is jogos a kuruc identitás lenácizása, anélkül, hogy az ilyen kijelentést tevő személy nem éppen úgy viselkedne, ami ellen véli, hogy harcol (a nácizmus ellen). Ez egy nagyon komoly morális probléma.
A személyes véleményem azonban az, hogy a jelenlegi kuruc mozgalom nézeteinek támadása és tagadása nem a létjogosultság kétségbe vonása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése