2009. október 27., kedd

Megint a cigánybűnözésről: A bűn önjelölt felszámolói

Most éppen nem a rasszista komponenssel van bajom, ugyanis a cigánybűnözés kifejezés magában hordozza azt a kinyilatkoztatást is, hogy a nézetet támogatók úgy hiszik, hogy tudnak megoldást a bűnözés felszámolására.
Valójában a bűnözést nem lehet felszámolni. Bűn és nem bűn között nincsen éles határ. A bűn önjelölt felszámolói mindenféle szakirányú képzettség és tudás nélkül valójában a saját céljuk ellen hatnak, és növelik a társadalmi feszültséget. A bűn önjelölt felszámolóinak a végső célja a hatalom megkaparintása.
A bűn felszámolhatóságába vetett hit regresszus. Ez egy merőben új fogalom a számomra, amit mostanában ismertem meg a kreacionizmussal kapcsolatban. A nézetet vallók szerint az életet természetfeletti lények hozták létre. A regresszus az a gondolati csapda, hogy ha isten teremtette a világot, akkor ki teremtette istent. Ugyanez - a nem is nagyon távoli asszociáción alapuló - regresszus fedezhető fel a cigánybűnözés-fogalom logikai megalapozottságánál. Átformálhatjuk a kérdést:
Ha létezik cigánybűnözés, akkor azt fel kell számolni? Ha kijelentjük azt, hogy van cigánybűnözés, akkor azt is valljuk, hogy az felszámolható? A kérdésekre a cigánybűnözés-vallók igennel válaszolnának, hiszen ha nemmel válaszolnának, akkor saját nézeteiket cáfolnák meg azonnal. Ha úgy beszélnénk ugyanis a cigánybűnözésről, hogy arra nincsen megfelelő megoldás, akkor jóval liberálisabb nézeteket vallanánk, mint a lehetséges megoldásként nagyon gyakran felmerülő szegregáció és diszkrimináció.
A válasz tehát igen. Itt jön a regresszus. Ha felszámoltuk a cigánybűnözést, akkor létezni fog még a nem-cigány-bűnözés. Azt a jelenséget pedig már nagyon nehezen lehetne majd hasonló eszközökkel felszámolni. (Persze ott vannak a pedofilek, a sorozatgyilkosok, és ott van a halálbüntetés visszaállítása iránti vágy mint retributív attitűd...) Majd ott lennének a felszámolandók között mondjuk a mozgássérültek, és eltekintve a jelenség történelmi rémségeitől (pl. holokauszt, inkvizíció), egy idő után minden embert meg kellene semmisíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése