2010. október 6., szerda

PJ 1906-ból: gondolatok az írásról

A fenti firka egy budapesti kórház falának téglájába lett vésve. A felirat a fényképen nem vehető ki tisztán: "P.J. 1906 VII hó ..."
Az írás vízszintesen zajlik általában, a firka inkább függőlegesen.
A régebbi időkben ez a két információközlés nem tért el egymástól, de manapság is, amit írunk, az inkább függőlegesen jelenik meg a monitorok miatt.
A füzetet és a könyvet be lehet csukni, és el lehet vinni, majd máshol is ki lehet nyitni, azaz a papírra való írás nem annyira nyílvános, mint a falfirka, amit nem lehet elvinni, és nem lehet máshol olvasni, csak ott, ahol írták.
A firka helye ezzel szemben tartósabbnak bizonyul, mint a papírra vetett betűk helye. Ezt a fenti kép is bizonyítja. Nem tudhatjuk, de mégsem mondható valószínűnek, hogy "PJ" más írása fennmaradt 104 év távlatából.
A kórház falán az 1899-es dátumot jelölő falfirka volt a legrégibb. Nem tudunk semmit ezekről az emberekről, az életükről, az álmaikról, a vágyaikról, de mégis itt vannak az üzeneteik, holott ők maguk már biztosan nem élnek.
Az írás célja minden bizonnyal az emlékek és a gondolatok rögzítése és tárolása, egyfajta mementó létrehozása, ami felükeredik a fizikai létünk múlandóságán. Az emberiség írás előtti korszákában ez bizonyára teljesen másképpen működött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése