2010. október 9., szombat

Absztrakt expresszionizmus a falakon

Jackson Pollock, korszakalkotó - és egyben súlyos alkoholista - amerikai festő új irányzatot teremtett egyedi festészetével. A legtöbb művét fröcsköléssel hozta létre, például egy baltát mártott a festékbe, és azzal "csapta" rá a vászonra a matériát. A vásznat a földre terítette, ő maga pedig rendszerint a vászon felett állt, amikor alkotott.

A fenti firkát a Boráros téren, Budapesten fényképeztem le. Talán M, O és N betűk fedezhetők fel a kompozícióban. A festék túl híg volt, és lecsepegett, de az is lehetséges, hogy ez volt a szándék, ugyanis hasonló stílusú firkát a város számos pontján lehet látni. Eredetileg kék festékkel rakták fel, műmárvány felületre.Szinte biztos, hogy már lemosták, azaz ez a "dolog" már nem látható a valóságban, csak a blogon, sőt itt egy kicsit át van dolgozva.
Bizonyára elrettentő ez a firka sokak számára már az aluljáróban is, azonban így, lefényképezve, talán esztétikus is lehet.
Az üvegfelületre tett graffitiben az is külön érdekes, hogy a firka csak egy réteget képez, ami mögött a másik "layer" folyton változik. Ha egy buszon látjuk a firkát, mögötte vonul a táj elmosódva, mint egy fotorealista festményen, és így maga a teg külön értelmet ad az utazás élményének.
Nem merem azt mondani, hogy az összes graffiti művészet, de ugyanígy képtelenség az az állítás, hogy az összes graffiti romoboló szándékú. Ez a blog is éppen egy graffitiről szóló bejegyzéssel kezdődött.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése